Iaşi, 18 mai 2014

Memorialul Lumânărilor Aprinse este un eveniment internațional, aflat la cea de-a XVII-a editie in Iasi și este mai mult decât un simplu memorial. Este o ocazie de a informa populația despre HIV și SIDA, de a mobiliza populația si de a o face conștientă că SIDA este o amenințare la adresa unei întregi generații, a unei întregi civilizații.

Anul acesta, pe 18 mai, ARAS Iasi organizeaza pentru a XVII a oara in Memorialul Lumanarilor Aprinse, aliniindu-se miilor de comunitati din lumea intreaga care desfasoara aceasta ampla campanie in aceeasi zi (http://www.candlelightmemorial.org/).

Memorialul Internațional a fost inițiat la nivel mondial de Consiliul Global de Sănătate și la momentul actual reprezintă cea mai mare manifestare internațională și cea mai importantă mobilizare din campania de lupta Anti-SIDA. Evenimentul se desfășoară în fiecare an, în toate colţurile lumii, în cea de-a treia duminică a lunii mai și este un bun prilej de deschidere spre comunicare, spre încurajarea populației de a avea un comportament non-discriminatoriu, spre informarea întregii populatii cu privire la prevenirea acestui flagel.

HIV și SIDA sunt unele dintre cele mai tragice maladii ale lumii moderne. Din 1983, de când a fost descoperit HIV, mai mult de 20 milioane de persoane seropozitive au murit si conform Programului Natiunilor Unite, aproximativ 40 de milioane de persoane traiesc astăzi cu acest virus. Din cei infectați, mai mult de 17 milioane sunt femei și 2 milioane sunt copii. Fiecare colț al lumii a resimțit impactul pe care acest virus îl are dar cel mai mult acest impact a fos resimțit în regiunile sărace, acolo unde oamenii au acces limitat la servicii medicale. SIDA a lăsat copii orfani, văduve, părinți îndurerați, a slăbit sistemele de sănătate, a afectat economia țărilor și a dus la accentuare sărăciei și a diferențelor între clase sociale. Stigmatizarea și discriminarea persoanelor seropozitive nu a dus decât la înrăutățirea acestei situații.

Memorialul International al Lumanarilor Aprinse este una dintre cele mai vechi si mai ample campanii de lupta anti SIDA din lume. Din 1983, cand a fost organizata prima manifestatie la San Francisco, Memorialul Lumanarilor Aprinse are loc în fiecare a treia duminică din mai şi este organizat in peste 3000 de comunitati din 115 ţări.

Primul Memorial organizat vreodata in lume poate fi definit ca fiind un act de curaj care a pus bazele tuturor activitatilor de lupta anti SIDA ce au urmat. Luptându-se cu stigmatizarea, pierderea locurilor de muncă, abandonarea de către familii, violență și discriminare, aproximativ 10.000 de persoane și-au reunit forțele și au decis să își recunoasca public statusul lor HIV și să lupte pentru drepturile lor.

Astfel, memorialul este și astăzi o expresie a curajului, implicării și a luptei continue. În ultimii 31 de ani, în toata lumea au fost organizate memoriale pentru a onora memoria celor care si-au pierdut viaţa din cauza SIDA şi pentru a trezi conştiinţa socială cu privire la problematica HIV.

Primul Memorial al Lumanarilor Aprinse realizat in Romania a fost organizat de ARAS inca din 1992 iar in Iasi este organizat din 1995 de catre ARAS Iasi, fiind unul din cele mai importante evenimente din domeniul HIV/SIDA din comunitatea noastra. Astfel, in fiecare an sute si chiar mii de ieseni ii comemoreaza pe cei care au murit din cauza HIV/SIDA dand dovada de solidaritate si intelegere fata de familiile acestora si fata de persoanele care traiesc cu HIV.